Снимка Трафик НюзИзложба Лечението през Античността и Средновековието бе открита в

...
Снимка Трафик НюзИзложба Лечението през Античността и Средновековието бе открита в
Коментари Харесай

Лек на два века пази Стария Пловдив

Снимка  " Трафик Нюз "

Изложба „ Лечението през Античността и Средновековието ” бе открита в Старинна Аптека „ Хипократ ” в Пловдив. Пет осведомителни табла показват антични лечители, лечебни центрове през този интервал, лекарствени средства и способи за тяхното подготвяне, предпазване на лекарства и фармацевтични принадлежности.

Споменати са също и някои светци-лечители и смисъла на манастирите като лечебни центрове. Събирането на информацията е плод на тригодишен проучвателен труд, като задачата е да се наблюдава връзката сред дългогодишните лечебни обичаи по нашите земи и фармацията от 19-ти век, оповестява " Трафик Нюз " .

В аптеката се организира и демонстрация-експеримент на три остарели предписания от първата половина на 19-ти и началото на 20-ти век: за инфектиран стомах; за бронхит; за рани, навяхвания и изкълчвания. Те са записани от учителя Никола Събчев от град Чирпан.

По-късно денем мобилната галерия „ Вазовият Сопот ”, благосъстоятелност на къща музей „ Иван Вазов ” в Сопот, гостува в Стария град. Тя бе подредена в приземния етаж на къща „ Стамболян ”. Експозицията включва 14 тематични табла: Роден град, Семейство, Роден Дом, Сопот в творчеството на Иван Вазов, „ Под игото ” и други. Акцентът е подложен върху значимостта на семейството Вазови, смисъла на Сопот върху образуване личността на младия Вазов, творбите на Вазов за родния му град. Освен таблата са показани и експонати от фонда на музея в Сопот.

„ Изложбата е основана преди 2 години, във връзка 165 години от рождението на огромния български публицист и 80 години от откриването на къща-музей „ Иван Вазов ” в Сопот. Експозицията е обиколила доста места в страната, измежду които Батак, Добрич, село Ветрен, Мездра и други

Миналата година е гостувала в Пловдив на НБ „ Иван Вазов ”, а в този момент е тук за Празниците на Стария град 2017 ”, изясни Стефан Филчев, шеф на къща-музей „ Иван Вазов ”. Той сподели служебник, принадлежал на йеромонах Викентий от Араповския манастир. „ Когато Сопот изгаря, Викентий приютява Съба Вазова, майката на Иван Вазов и две от най-малките й деца - Борис и Владимир, както и баба Ана (Вазовата баба). Този дякон Викентий служи и като първообраз от романа „ Под игото ” със своя темперамент - мил и милосърден ”, описа Филчев.

Специално за пловдивската аудитория са показани посмъртната маска на „ патриарха на българската литература “, скъпи движимости и истински ръкописи от фонда на музея.Изложбата може да бъде прегледана до 17 ноември 2017 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР